Τι Τύπος Μουσικού Οργάνου Σας Ταιριάζει;

Υπάρχουν πάρα πολλά μουσικά όργανα και είναι πραγματικά δύσκολο να επιλέξετε με ποιο να ξεκινήσετε την ενασχόλησή σας με τη μουσική. Ωστόσο, μέσα από την επιλογή σας θα καθορίσετε και το μέλλον σας σαν μουσικός. Γι’ αυτό λοιπόν θα πρέπει να είστε σίγουρος και να βασίσετε την απόφασή σας στα σωστά κριτήρια.

Ένας κοινός παρονομαστής σε πολλούς μουσικούς είναι το ξεκίνημα με το πιάνο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το πιάνο είναι η καλύτερη επιλογή που έχει ένας νεαρός μουσικός. Μέσα από αυτό θα κατανοήσει την πραγματική έννοια της μουσικής και θα μπορέσει να εξελιχθεί αρμονικά. Μάλιστα, εκτός από το πιάνο υπάρχουν και άλλα όργανα (όπως το αρμόνιο και το synthesizer) που μπορεί ο μουσικός να παίξει.

Αντίστοιχα, η κιθάρα έχει κερδίσει πολλούς οπαδούς. Μπορεί κάποιος να μάθει κιθάρα ακόμη και μόνος του, ενώ υπάρχει η επιλογή της ακουστικής ή κλασικής κιθάρας και της ηλεκτρονικής της έκδοσης. Κι αυτή είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα εναλλακτική, για όσους δεν επιθυμούν το πιάνο. Επιπλέον, μπορεί κάποιος να ακολουθήσει μια πιο κλασική πορεία και να ξεκινήσει με την εκμάθηση του βιολιού. Πρόκειται για ένα σαφώς απαιτητικό μουσικό όργανο, με εξαιρετικές προοπτικές.

Αν δεν σας καλύπτουν αυτά τα βασικά μουσικά όργανα, μπορείτε να επιλέξετε με βάση τις δικές σας προτιμήσεις. Τι σας αρέσει να ακούτε; Με τι παθιάζεστε; Ένα ακόμη ερώτημα που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας είναι τι προσδοκάτε μέσα από την ενασχόλησή σας με την μουσική. Παραδείγματος χάριν, κάποιος που ονειρεύεται να πάρει μέρος σε συμφωνική ορχήστρα δεν είναι δυνατόν να ξεκινήσει με την εκμάθηση ενός ροκ οργάνου. Αντίστοιχα, κάποιος που απλά προσβλέπει στην προσωπική του ευχαρίστηση δεν έχει κανέναν λόγο να ξεκινήσει την εκμάθηση της βιόλας.

Υπάρχει επίσης η δυνατότητα να πειραματιστείτε με περισσότερα μουσικά όργανα. Αν απευθυνθείτε σε κάποιο ωδείο, θα διαπιστώσετε ότι προσφέρουν εβδομάδες γνωριμίας. Μέσα από αυτές, θα έχετε την ευκαιρία να μάθετε περισσότερα για τα μουσικά όργανα. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσετε να βγάλετε τα καλύτερα συμπεράσματα και να αποφασίσετε πραγματικά ποιο μουσικό όργανο σας ταιριάζει. Εναλλακτικά, υπάρχουν μουσικές λέσχες και χορωδίες ή φιλαρμονικές σε πολλούς δήμους. Εκεί το κόστος είναι μηδαμινό και μπορεί ο καθένας να γνωρίσει πολλά μουσικά όργανα.

Ακόμη κι αν επιλέξετε ένα μουσικό όργανο και στην πορεία συνειδητοποιήσετε ότι δεν σας κάνει, μην απογοητεύεστε. Αντίθετα, κρατήστε μονάχα τα θετικά που πήρατε από την εκμάθηση του συγκεκριμένου μουσικού οργάνου και προχωρήστε. Γι’ αυτό και δεν είναι συνετό να αγοράσετε ένα πολύ ακριβό μουσικό όργανο από την αρχή. Φανταστείτε να κάνετε μία σοβαρή επένδυση αγοράζοντας ένα ακριβό πιάνο, μόνο και μόνο για να συνειδητοποιήσετε ότι δεν σας ενδιαφέρει αυτό το όργανο.

Αντίθετα, θα πρέπει να είστε φειδωλοί με τα αρχικά σας αποκτήματα. Μία μεταχειρισμένη κιθάρα, ένα βιολί για τη βασική εκμάθηση και παρόμοιες αγορές είναι αρκετές να σας ικανοποιήσουν, τουλάχιστον στην αρχή. Όταν διαπιστώσετε ότι χρειάζεστε κάτι καλύτερο για την εξέλιξή σας σαν μουσικός, τότε είστε έτοιμοι να προχωρήσετε στο επόμενο στάδιο. Μέχρι τότε, χαρείτε την εξερεύνηση του βασιλείου της μουσικής και διασκεδάστε με την ψυχή σας!