Τεράστιες Μουσικές Επιτυχίες στον Κινηματογράφο

Ο κινηματογράφος και η μουσική αποτελούν διαφορετικές μορφές τέχνης, οι οποίες όμως αλληλοσυνδέονται και αλληλοσυμπληρώνονται. Πολύ συχνά ακούμε τραγούδια στον κινηματογράφο, τα οποία γίνονται τεράστιες επιτυχίες. Ακόμη κι αν η ταινία δεν ακολουθήσει σε επιτυχία το τραγούδι που την συνοδεύει, πάντοτε είναι γνωστό από πού προήλθε. Αντίστοιχα, πολλές ταινίες έχουν εμπνεύσει αριστουργηματικά μουσικά κομμάτια. Αυτά τα κομμάτια συμπληρώνουν με μοναδικό τρόπο το αισθητικό αποτέλεσμα της ταινίας.

Ποιος δε θυμάται το τραγούδι για την ταινία «Τιτανικός», με τον Λεονάρντο ντι Κάπριο και την Κέιτ Γουίνσλετ; Η Σελίν Ντιόν ερμήνευσε υπέροχα το τραγούδι My Heart Will Go On, το οποίο έγινε ακόμη πιο διάσημο κι από την ίδια την ταινία. Μάλιστα, σε γάμους πολλά ζευγάρια επέλεξαν να χορέψουν στο ρυθμό αυτής της επιβλητικής μπαλάντας, που επισφράγισε την αγάπη των δύο νέων πρωταγωνιστών. Αλλά ο Τιτανικός δεν είναι η μοναδική περίπτωση, όπου τραγούδια που γράφτηκαν για ταινίες έγιναν εξίσου δημοφιλή με τις ίδιες τις ταινίες.

Στο Dirty Dancing, ο Πάτρικ Σουέιζι χορεύει με την «Μπέιμπ» στους ρυθμούς του μοναδικού I Had the Time of My Life. Πρόκειται για ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα τραγούδια για ταινίες όλων των εποχών. Και τα υπόλοιπα τραγούδια της ταινίας όμως γνώρισαν επιτυχία, όπως το Hungry Eyes που ερμήνευσε συναρπαστικά ο πρωταγωνιστής. Μιας και μιλάμε για μιούζικαλ, τα τραγούδια από το φανταστικό Mamma Mia έχουν μείνει στη μνήμη όλων. Το Grease είναι ένα ακόμη μιούζικαλ με υπέροχα τραγούδια, που καθιέρωσαν τον Τζον Τραβόλτα και την Ολίβια Νιούτον Τζον ως καυτό ζευγάρι στο Χόλυγουντ.

Ακόμη όμως κι αν μία ταινία δεν ήταν όσο επιτυχημένη θα ήθελαν οι παραγωγοί της, αυτό δεν σημαίνει ότι τα τραγούδια που γράφτηκαν γι’ αυτήν ακολουθούν την ίδια πορεία. Για παράδειγμα, η Αντέλ ερμήνευσε το Skyfall στην ταινία του Τζέιμς Μποντ. Αν και επιτυχημένη, η ταινία δεν κατάφερε να αγγίξει σε καμία περίπτωση την επιτυχία της ταλαντούχας τραγουδίστριας.

Γι’ αυτό και η μουσική απολαμβάνει βίους παράλληλους με τον κινηματογράφο. Αν και αλληλοεξαρτώνται ως μορφές τέχνης, εντούτοις μπορούν να σταθούν και μόνες τους. Ένα καλό τραγούδι δεν έχει την ανάγκη της υποστήριξης από μία κινηματογραφική επιτυχία. Αντίστοιχα, μία ταινία μπορεί να έχει άθλιο ή σχεδόν ανύπαρκτο soundtrack και πάλι να γίνει γνωστή σε όλους. Όταν όμως έχουμε συνδυασμό αυτών των δύο στοιχείων, τότε το αποτέλεσμα είναι απλά μαγικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή μεγάλων ονομάτων στο soundtrack μίας ταινίας δεν είναι πάντοτε εγγύηση για το καλύτερο αποτέλεσμα. Έχουν υπάρξει περιπτώσεις όπου πολύ γνωστά ονόματα ένωσαν τις δυνάμεις τους για τη δημιουργία ενός τραγουδιού για ταινία. Το αποτέλεσμα όμως δεν τους επιβεβαίωσε. Αντιθέτως, το κοινό δεν αγκάλιασε την προσπάθειά τους αυτή. Από την άλλη πλευρά, υπήρξαν αρκετές φορές πρωτοεμφανιζόμενοι καλλιτέχνες που έβαλαν τα δυνατά τους και κατάφεραν να κατακτήσουν την καρδιά του κοινού.

Σε κάθε περίπτωση, το soundtrack μίας ταινίας μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ χρήσιμο όπλο στα χέρια των παραγωγών. Μία ταινία κερδίζει πόντους και γίνεται ευρύτερα γνωστή, με τη βοήθεια ενός καλού τραγουδιού. Η επιτυχία είναι αμφίδρομη, αν και δεν εξαρτάται όπως είπαμε πάντοτε το τραγούδι από την ταινία και το αντίθετο.