«…Τα Λεφτά, Τα Λεφτά, Τα Εκατομμύρια…»

Το άσμα το λέει, αλλά έλα όμως που τώρα δεν βγαίνουν εκατομμύρια. Ο καιρός της δραχμής πέρασε ανεπιστρεπτί και στη ζωή σου εδώ και χρόνια έχεις το ευρώ, άσχετα αν εσύ ακόμη παλεύεις για να καταλάβεις την αξία του. Οι εποχές έχουν αλλάξει και πρέπει να βάλεις ένα φρένο στον έξαλλο τρόπο ζωής που έκανες μέχρι τώρα. Σκέψου μακροπρόθεσμα όλα εκείνα τα οφέλη που θα έχεις και βάλε στο τριπάκι όλη την παρέα.

Ξε-πούλα
Μην το κοιτάς καθόλου. Το έχεις στην ντουλάπα εδώ και πολύ καιρό. Αφού δεν το έβαλες μέχρι τώρα, η λογική επιτάσσει ότι δεν θα το βάλεις ποτέ. Ήταν από εκείνες τις μέρες που ήσουν χάλια ψυχολογικά και έκανες μια εξόρμηση στα καταστήματα. Η κατάλληλη ιδέα είναι η εξής. Ψάξε λίγο στο διαδίκτυο και θα βρεις αμέτρητες ιστοσελίδες, που σου δίνουν την δυνατότητα να πουλήσεις όλα εκείνα τα κομμάτια της ντουλάπας σου που έχεις ξεχάσει ότι τα έχεις.

Αν πάλι έχεις δεθεί συναισθηματικά κανόνισε με την παρέα σου και βάλτε όλοι όσα ρούχα δεν χρησιμοποιείτε. Όσα δεν κάνουν σε εσένα είναι πολύ πιθανόν να κάνουν σε κάποιον άλλο. Με αυτόν τον τρόπο έχεις αλλάξει ντουλάπα αναίμακτα. Άντε, έβγαλες και αυτή τη σεζόν!

Το δικό σου μποστάνι
Αν αναζητήσεις στο διαδίκτυο, θα βρεις πολλά βιντεάκια για να φτιάξεις το δικό σου μποστάνι. Μην αγοράζεις όσα μπορείς να φυτέψεις. Ζεις σε μια χώρα που έχει ήλιο το μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου. Χρησιμοποίησέ το προς όφελός σου. Φύτεψε ρίγανη, βασιλικό, δυόσμο κλπ και δες το μποστανάκι σου να μεγαλώνει χρόνο με το χρόνο και την τσέπη σου να μην αδειάζει τόσο γρήγορα. Και γιατί όχι, μπορεί με την πάροδο του χρόνου να καταφέρεις να πουλάς σε φίλους και γνωστούς τα δικά σου μπαχαρικά.

Λίστα
Ναι, μην το γελάς καθόλου! Ακόμη ένας τρόπος για να βάλεις σε τάξη τα έξοδα του μήνα είναι να φτιάξεις μια λίστα με τα πάγια έσοδα και έξοδα του νοικοκυριού σου. Αν ξέρεις τι έχεις να πληρώσεις, ξέρεις και αν σε παίρνει για να βγεις έξω για ποτό ή όχι. Έπειτα, επίλεξε τι από τη λίστα είναι «υπερβολικό», αφαίρεσε το, και μείωσε με αυτόν τον τρόπο τον προϋπολογισμό σου.
Για αρχή, βάλε ένα στόχο, όσο μικρός και να είναι, και δες στο τέλος του μήνα πόσο ωραία θα νιώσεις όταν θα τα έχεις καταφέρει. Απλά για να τα καταφέρεις ο στόχος που θα βάλεις κοίταξε να μην είναι, από την αρχή, κάτι στο οποίο είσαι εθισμένος. Αυτό άφησέ το για το τέλος. Αν τα καταφέρεις, επιβράβευσε τον εαυτό σου. Προσοχή όμως μην ξοδευτείς, γιατί ο σκοπός σου είναι

άλλος.
Γενικά, μην τις φοβάσαι τις αλλαγές. Μόνο σε καλό μπορεί να σε βγάλουν. Δες το σαν ένα βήμα προόδου προς την ανεξαρτησία σου. Όσο πιο λίγο εξαρτάσαι από τα υλικά αγαθά, για να νιώσεις όμορφα με τον εαυτό σου, τόσο πιο πολλά λεφτά μαζεύεις στο πλάι για μια ώρα ανάγκης. Δεν είπαμε να φτάσεις στο έσχατο σημείο. Ωστόσο, λίγη περισσότερη οικονομία σε παίρνει να κάνεις. Μην ξεχνάς άλλωστε πως η αρχή είναι το ήμισυ του παντός!