Νανουρίσματα και Μουσικά Στοιχεία

«Νάνι νάνι το παιδί να κάνει», αυτό αποτελεί ίσως το πιο διάσημο νανούρισμα σε ολόκληρο τον κόσμο με κάποιες παραλλαγές. Είναι σημαντικό το μουσικό στοιχείο, αναφορικά με τις μεθόδους χαλάρωσης των βρεφών και των παιδιών σε κάθε ηλικία. Γι’ αυτό και κάθε τοπική κουλτούρα περιλαμβάνει αρκετά νανουρίσματα και τραγούδια που χρησιμοποιούνται από τους γονείς και την οικογένεια για να ηρεμήσουν τα μικρά αγγελούδια τους.

Πολλά νανουρίσματα έχουν διασωθεί μέχρι τις μέρες μας μέσα από την προφορική παράδοση. Αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχει καταγεγραμμένο το μουσικό κομμάτι πουθενά. Ωστόσο, όλοι το γνωρίζουμε και το τραγουδάμε. Θα βρείτε αρκετές τέτοιες περιπτώσεις σε λαογραφικά μουσεία, αλλά και σε ανθολογίες με παραδοσιακά τραγούδια. Καθώς οι περισσότεροι δεν ήξεραν να γράφουν και να διαβάζουν τα παλιά χρόνια, ήταν συνηθισμένοι να αποστηθίζουν τα τραγούδια που τους άρεσαν. Αυτή η διαδικασία μας έχει προσφέρει πληθώρα εξαιρετικών μουσικών κομματιών, ανάμεσά τους και πολλά νανουρίσματα που ξεκίνησαν αιώνες πριν και έφτασαν ως τις μέρες μας.

Συνήθως στα νανουρίσματα κύριο θέμα είναι η καλή τύχη για το μωρό. Η μητέρα τραγουδά στο μωρό της για να κοιμηθεί και εύχεται να είναι πάντοτε καλότυχο και γεμάτο υγεία. Παρακαλεί το Θεό να προσέχει το παιδί της και να του προσφέρει πλούτη και ευτυχία στη ζωή. Αυτό το μοτίβο αντικατοπτρίζει τις ανησυχίες των γονέων, οι οποίοι το μόνο που επιθυμούν είναι να δουν το παιδί τους χαρούμενο και υγιές. Ο ύπνος είναι σημάδι υγείας, καθώς τα παιδιά χρειάζονται πολύ ύπνο, για να γίνει δυνατό το παιδί και να μεγαλώσει αρμονικά.

Στα παραδοσιακά νανουρίσματα θα βρείτε υπέροχες μελωδίες με μεστούς στίχους που θα συντροφεύσουν με τον καλύτερο τρόπο τα όνειρα των παιδιών σας. Μάλιστα, ανάλογα με την περιοχή υπάρχουν κάποιες παραλλαγές στα πιο γνωστά νανουρίσματα. Εξαιτίας της προφορικής παράδοσης, είναι φυσικό να διαφοροποιούνται οι στίχοι του κάθε νανουρίσματος σύμφωνα με τα όσα θυμούνταν ή είχαν ακούσει στην συγκεκριμένη περιοχή.

Αντίστοιχα με τα νανουρίσματα με κοινό στοιχείο την οικογένεια και την παράδοση, υπάρχουν και ορισμένα τα οποία εξιστορούν σπουδαία επιτεύγματα ηρώων και θρύλων. Μέσα από τα παραμύθια και τα έπη, οι γονείς και η οικογένεια επιθυμούσαν να εμφυσήσουν την ίδια αίσθηση ηρωισμού και στα μωρά. Από πολύ μικρά λοιπόν τα γαλουχούσαν με το ιδεώδες του ήρωα. Όταν μεγάλωναν, τα παιδιά θα ακολουθούσαν τα βήματά του. Αυτό ήταν το σημαντικότερο πρότυπο που είχαν τη δυνατότητα να δώσουν στο παιδί τους.

Σε σχέση με το ρυθμό τώρα, τα πράγματα είναι μάλλον αναμενόμενα στα νανουρίσματα. Πιο συγκεκριμένα, ο ρυθμός είναι ήρεμος και χαλαρωτικός. Αφού το ζητούμενο είναι να ηρεμήσει το παιδί και να αποκοιμηθεί, έπρεπε και το τραγούδι που του έλεγαν να έχει ρυθμό που θα ικανοποιούσε αυτές τις επιθυμίες. Γι’ αυτό και συνήθως τα νανουρίσματα είναι πολύ μελωδικά και προσφέρουν μία χαλαρότητα και ευεξία σε όποιον τα ακούει.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την παράδοσή μας, ακούσματα όπως τα παραδοσιακά νανουρίσματα αποτελούν μια εξαιρετική πηγή πληροφοριών. Μέσα από αυτά έχουμε μάλιστα την ευκαιρία να διατηρήσουμε την παράδοσή μας ζωντανή και να την μεταλαμπαδεύσουμε στην μελλοντική γενιά.