Μουσική και Χαλάρωση

Η μουσική αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Βρίσκεται παντού, στις χαρές και στις λύπες, στη διασκέδαση αλλά και στην στεναχώρια. Υπάρχουν τραγούδια που συνοδεύουν κάθε έκφανση της καθημερινότητάς μας, ανάλογα με τα συναισθήματα που τονίζονται και κυριαρχούν. Ο ρυθμός της μουσικής παίζει καθοριστικό ρόλο, ως προς την επιλογή της για κάθε περίσταση. Ανάμεσα στα τραγούδια και τις μουσικές συνθέσεις, ξεχωρίζουν τα κομμάτια που προορίζονται να χαλαρώσουν το πνεύμα και να βοηθήσουν σώμα και ψυχή να έρθουν σε απόλυτη ισορροπία.

Αν και φαντάζει παράξενο να μπορεί ένα τραγούδι να έχει τέτοιο αντίκτυπο σε κάποιον άνθρωπο, εντούτοις η μουσική έχει σπουδαία δύναμη. Γι’ αυτό και στο διαλογισμό, τη yoga και άλλες μορφές πνευματικής χαλάρωσης και αφύπνισης υπάρχει συγκεκριμένο είδος μουσικής που συνοδεύει τις δραστηριότητες αυτές. Η μουσική πάντοτε μιλά στην καρδιά και επομένως η επιλογή της κατάλληλης μουσικής επένδυσης ενισχύει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Στην περίπτωση του διαλογισμού ειδικότερα, η ιδανική μουσική είναι χαλαρωτική και φροντίζει να προετοιμάσει το πνεύμα για την απόλυτη απελευθέρωση. Ένα πνευματικό ταξίδι απαιτεί σημαντική προετοιμασία και το ακουστικό κομμάτι παίζει σπουδαίο ρόλο στην επιτυχία αυτού του εγχειρήματος. Για το λόγο αυτό, λοιπόν, η επιλογή της μουσικής που συνοδεύει το διαλογισμό θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική.

Κυκλοφορούν συλλογές τραγουδιών, οι οποίες περιλαμβάνουν ιδιαίτερα μουσικά κομμάτια που ενισχύουν την προσπάθεια του νου να έρθει σε επαφή με τον εσωτερικό κόσμο του ατόμου. Αρκετοί καλλιτέχνες ειδικεύονται σε τέτοιου είδους μουσικά κομμάτια, με αποτέλεσμα το κάθε κομμάτι να δένει αρμονικά και να προκαλεί ακριβώς τα συναισθήματα που επιδιώκονται κάθε φορά. Η μουσική δεν πρέπει να έχει ως κύριο σκοπό τον εντυπωσιασμό, μέσα από περίτεχνες συγχορδίες ή φωνητικά. Αντιθέτως, θα πρέπει να κυριαρχούν η απλότητα και το μέτρο.

Εκτός από τις συλλογές που κυκλοφορούν και αφορούν σε μουσική ειδικά διαμορφωμένη για διαλογισμό, στο διαδίκτυο υπάρχουν αρκετά κομμάτια που θα σας βοηθήσουν να επιτύχετε παρόμοιο αποτέλεσμα. Διαθέτοντας τίτλους που υποδηλώνουν τη λειτουργία τους, πολλά βίντεο περιλαμβάνουν ώρες ολόκληρες με χαλαρωτικά κομμάτια. Μάλιστα, πολύ συχνά αυτά τα μουσικά κομμάτια συνοδεύονται από εμπνευσμένες εικόνες και αρμονικές εναλλαγές χρωμάτων.

Ξυπνώντας λοιπόν το πρωί και προτού ξεκινήσετε το διαλογισμό, είναι εξαιρετικά σημαντικό να επιλέξετε την κατάλληλη μουσική που θα σας συνοδεύσει. Είναι καλό να έχετε από πριν συλλέξει τα τραγούδια που σας αρέσουν και σας εμπνέουν, ώστε να ξεκινήσετε χωρίς χρονοτριβή το πνευματικό σας ταξίδι. Αφήστε κάθε νότα να διαπεράσει το κορμί σας και νιώστε ελεύθεροι. Απελευθερωθείτε από όλα όσα σας κρατούν μακριά από τον στόχο σας.

Ταξιδέψτε με τη δύναμη της μουσικής σε μέρη μακρινά, ενώ ταυτόχρονα προσπαθείτε να ανακαλύψετε το βαθύτερο νόημα μέσα από την απόλυτη συγκέντρωσή σας. Φροντίστε να επικεντρωθείτε στις νότες, στη μελωδία και στα συναισθήματα που εγείρει το κάθε κομμάτι. Βγάλτε από πάνω σας αυτό που σας βαραίνει και σας εμποδίζει από το να ζήσετε αρμονικά.

Επιδιώξτε τη χαλάρωση μέσα από τη μουσική, όχι μόνο όταν διαλογίζεστε ή επιδίδεστε σε κάποιο μάθημα yoga ή pilates. Κάθε φορά που το άγχος σας πλημμυρίζει, κάντε ένα βήμα πίσω και θυμηθείτε πόσο πολύτιμη μπορεί να είναι η μουσική στη χαλάρωσή σας.