Τι Τύπος Μουσικού Οργάνου Σας Ταιριάζει;

Υπάρχουν πάρα πολλά μουσικά όργανα και είναι πραγματικά δύσκολο να επιλέξετε με ποιο να ξεκινήσετε την ενασχόλησή σας με τη μουσική. Ωστόσο, μέσα από την επιλογή σας θα καθορίσετε και το μέλλον σας σαν μουσικός. Γι’ αυτό λοιπόν θα πρέπει να είστε σίγουρος και να βασίσετε την απόφασή σας στα σωστά κριτήρια.

Ένας κοινός παρονομαστής σε πολλούς μουσικούς είναι το ξεκίνημα με το πιάνο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το πιάνο είναι η καλύτερη επιλογή που έχει ένας νεαρός μουσικός. Μέσα από αυτό θα κατανοήσει την πραγματική έννοια της μουσικής και θα μπορέσει να εξελιχθεί αρμονικά. Μάλιστα, εκτός από το πιάνο υπάρχουν και άλλα όργανα (όπως το αρμόνιο και το synthesizer) που μπορεί ο μουσικός να παίξει.

Αντίστοιχα, η κιθάρα έχει κερδίσει πολλούς οπαδούς. Μπορεί κάποιος να μάθει κιθάρα ακόμη και μόνος του, ενώ υπάρχει η επιλογή της ακουστικής ή κλασικής κιθάρας και της ηλεκτρονικής της έκδοσης. Κι αυτή είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα εναλλακτική, για όσους δεν επιθυμούν το πιάνο. Επιπλέον, μπορεί κάποιος να ακολουθήσει μια πιο κλασική πορεία και να ξεκινήσει με την εκμάθηση του βιολιού. Πρόκειται για ένα σαφώς απαιτητικό μουσικό όργανο, με εξαιρετικές προοπτικές.

Αν δεν σας καλύπτουν αυτά τα βασικά μουσικά όργανα, μπορείτε να επιλέξετε με βάση τις δικές σας προτιμήσεις. Τι σας αρέσει να ακούτε; Με τι παθιάζεστε; Ένα ακόμη ερώτημα που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας είναι τι προσδοκάτε μέσα από την ενασχόλησή σας με την μουσική. Παραδείγματος χάριν, κάποιος που ονειρεύεται να πάρει μέρος σε συμφωνική ορχήστρα δεν είναι δυνατόν να ξεκινήσει με την εκμάθηση ενός ροκ οργάνου. Αντίστοιχα, κάποιος που απλά προσβλέπει στην προσωπική του ευχαρίστηση δεν έχει κανέναν λόγο να ξεκινήσει την εκμάθηση της βιόλας.

Υπάρχει επίσης η δυνατότητα να πειραματιστείτε με περισσότερα μουσικά όργανα. Αν απευθυνθείτε σε κάποιο ωδείο, θα διαπιστώσετε ότι προσφέρουν εβδομάδες γνωριμίας. Μέσα από αυτές, θα έχετε την ευκαιρία να μάθετε περισσότερα για τα μουσικά όργανα. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσετε να βγάλετε τα καλύτερα συμπεράσματα και να αποφασίσετε πραγματικά ποιο μουσικό όργανο σας ταιριάζει. Εναλλακτικά, υπάρχουν μουσικές λέσχες και χορωδίες ή φιλαρμονικές σε πολλούς δήμους. Εκεί το κόστος είναι μηδαμινό και μπορεί ο καθένας να γνωρίσει πολλά μουσικά όργανα.

Ακόμη κι αν επιλέξετε ένα μουσικό όργανο και στην πορεία συνειδητοποιήσετε ότι δεν σας κάνει, μην απογοητεύεστε. Αντίθετα, κρατήστε μονάχα τα θετικά που πήρατε από την εκμάθηση του συγκεκριμένου μουσικού οργάνου και προχωρήστε. Γι’ αυτό και δεν είναι συνετό να αγοράσετε ένα πολύ ακριβό μουσικό όργανο από την αρχή. Φανταστείτε να κάνετε μία σοβαρή επένδυση αγοράζοντας ένα ακριβό πιάνο, μόνο και μόνο για να συνειδητοποιήσετε ότι δεν σας ενδιαφέρει αυτό το όργανο.

Αντίθετα, θα πρέπει να είστε φειδωλοί με τα αρχικά σας αποκτήματα. Μία μεταχειρισμένη κιθάρα, ένα βιολί για τη βασική εκμάθηση και παρόμοιες αγορές είναι αρκετές να σας ικανοποιήσουν, τουλάχιστον στην αρχή. Όταν διαπιστώσετε ότι χρειάζεστε κάτι καλύτερο για την εξέλιξή σας σαν μουσικός, τότε είστε έτοιμοι να προχωρήσετε στο επόμενο στάδιο. Μέχρι τότε, χαρείτε την εξερεύνηση του βασιλείου της μουσικής και διασκεδάστε με την ψυχή σας!

Μαθαίνοντας Περισσότερα για τα Είδη Μουσικών Οργάνων

Οι λάτρεις της μουσικής σίγουρα ενδιαφέρονται για την ποικιλία των μουσικών οργάνων. Πράγματι, υπάρχει τεράστια γκάμα μουσικών οργάνων στον κόσμο και τα περισσότερα από αυτά παραμένουν άγνωστα στο ευρύ κοινό. Πέρα από τα κλασικά όργανα (πιάνο, κιθάρα, βιολί, τρομπέτα), υπάρχουν επίσης αναρίθμητα άλλα μουσικά όργανα που προσφέρουν ιδιαίτερους ήχους. Μάλιστα, ο συνδυασμός ορισμένων από αυτά τα όργανα προκαλεί μοναδικές μελωδίες και αποτελεί κορυφαία στιγμή στη μουσική.

Ποια είναι λοιπόν αυτά τα μουσικά όργανα; Πρώτα θα ξεκινήσουμε με την κατηγοριοποίησή τους σε πνευστά, έγχορδα και κρουστά.

Τα πνευστά μουσικά όργανα είναι εκείνα που χρειάζονται τον αέρα που παράγει ο άνθρωπος από την στοματική του κοιλότητα, έτσι ώστε να παράγουν αντίστοιχα ήχους. Από τα πολυάριθμα πνευστά μουσικά όργανα, ξεχωρίζουμε δύο κατηγορίες. Υπάρχουν τα ξύλινα και τα χάλκινα πνευστά. Στα ξύλινα πνευστά θα βρούμε το φλάουτο, το κλαρίνο, τη γκάιντα και τον ζουρνά, ενώ στα χάλκινα θα βρούμε το σαξόφωνο και την κορνέτα, την τούμπα και το όμποε. Αυτά είναι λίγα φυσικά από τα πνευστά όργανα που θα βρει κανείς.

Τα έγχορδα μουσικά όργανα διαθέτουν χορδές, οι οποίες πάλλονται για να παραχθεί ο ήχος. Εδώ θα βρούμε αντίστοιχα την κιθάρα και το βιολί, τον μπαγλαμά και το μπουζούκι, τη βιόλα και το κοντραμπάσο, την άρπα και τη λύρα. Ορισμένα από τα πιο δημοφιλή μουσικά όργανα σε ολόκληρο τον κόσμο ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.

Τέλος, τα κρουστά μουσικά όργανα είναι εκείνα που χρειάζονται την κρούση, ώστε να παράγουν τους ήχους. Είτε χρησιμοποιούνται τα χέρια είτε κάποιο άλλο όργανο, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Εδώ υπάρχουν τα ντραμς και τα τύμπανα, τα κύμβαλα και οι κλακέτες, το ντέφι και το ξυλόφωνο.

Δεν υπάρχει κάποια αγαπημένη κατηγορία μουσικών οργάνων, ούτε μπορεί κανείς με σιγουριά να αποφανθεί ως προς τα πιο εύκολα όργανα για να μάθει κάποιος από παιδί. Φυσικά, σε κάθε κατηγορία υπάρχουν τα εύκολα και τα δύσκολα θεωρητικά μουσικά όργανα. Για παράδειγμα, είναι αρκετά ευκολότερο να μάθει κανείς να χειρίζεται το ντέφι, παρά το ξυλόφωνο. Αντίστοιχα, η μπουρού είναι αρκετά πιο εύκολη σε σχέση με την τρομπέτα ή το σαξόφωνο.

Για να μάθει κάποιος ένα μουσικό όργανο, είναι πολύ σημαντικό να ξεκινήσει με τη θεωρία και να προχωρήσει στην πρακτική. Αν και υπάρχουν αρκετοί αυτοδίδακτοι μουσικοί, ο γενικός κανόνας απαιτεί την ταυτόχρονη εκμάθηση θεωρίας και πρακτικής με το συγκεκριμένο όργανο. Η γνώση της κάθε νότας, η ορθοφωνία και όλες οι λεπτομέρειες που σχετίζονται με τη μουσική θα βοηθήσουν τον επίδοξο καλλιτέχνη στην προσπάθειά του.

Αν ωστόσο ενδιαφέρεστε να μάθετε πώς να παίζετε ένα μουσικό όργανο από μόνοι σας, υπάρχουν στο διαδίκτυο αρκετοί οδηγοί που θα σας βοηθήσουν. Ξεκινήστε online μαθήματα ή μελετήστε αυτούς τους οδηγούς από την αρχή. Όσο πιο σταθερές είναι οι βάσεις που δημιουργείτε, τόσο πιο στέρεο θα είναι και το τελικό αποτέλεσμα. Αν λοιπόν ενδιαφέρεστε πραγματικά για ένα μουσικό όργανο, είναι προτιμότερο να είστε μεθοδικοί. Σιγά σιγά θα καταφέρετε να φτάσετε σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο, που θα σας επιτρέψει να παίζετε την αγαπημένη σας μουσική και γιατί όχι να εξελιχθείτε επαγγελματικά σε αυτό τον τομέα!