Μαθαίνοντας Περισσότερα για τα Είδη Μουσικών Οργάνων

Οι λάτρεις της μουσικής σίγουρα ενδιαφέρονται για την ποικιλία των μουσικών οργάνων. Πράγματι, υπάρχει τεράστια γκάμα μουσικών οργάνων στον κόσμο και τα περισσότερα από αυτά παραμένουν άγνωστα στο ευρύ κοινό. Πέρα από τα κλασικά όργανα (πιάνο, κιθάρα, βιολί, τρομπέτα), υπάρχουν επίσης αναρίθμητα άλλα μουσικά όργανα που προσφέρουν ιδιαίτερους ήχους. Μάλιστα, ο συνδυασμός ορισμένων από αυτά τα όργανα προκαλεί μοναδικές μελωδίες και αποτελεί κορυφαία στιγμή στη μουσική.

Ποια είναι λοιπόν αυτά τα μουσικά όργανα; Πρώτα θα ξεκινήσουμε με την κατηγοριοποίησή τους σε πνευστά, έγχορδα και κρουστά.

Τα πνευστά μουσικά όργανα είναι εκείνα που χρειάζονται τον αέρα που παράγει ο άνθρωπος από την στοματική του κοιλότητα, έτσι ώστε να παράγουν αντίστοιχα ήχους. Από τα πολυάριθμα πνευστά μουσικά όργανα, ξεχωρίζουμε δύο κατηγορίες. Υπάρχουν τα ξύλινα και τα χάλκινα πνευστά. Στα ξύλινα πνευστά θα βρούμε το φλάουτο, το κλαρίνο, τη γκάιντα και τον ζουρνά, ενώ στα χάλκινα θα βρούμε το σαξόφωνο και την κορνέτα, την τούμπα και το όμποε. Αυτά είναι λίγα φυσικά από τα πνευστά όργανα που θα βρει κανείς.

Τα έγχορδα μουσικά όργανα διαθέτουν χορδές, οι οποίες πάλλονται για να παραχθεί ο ήχος. Εδώ θα βρούμε αντίστοιχα την κιθάρα και το βιολί, τον μπαγλαμά και το μπουζούκι, τη βιόλα και το κοντραμπάσο, την άρπα και τη λύρα. Ορισμένα από τα πιο δημοφιλή μουσικά όργανα σε ολόκληρο τον κόσμο ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.

Τέλος, τα κρουστά μουσικά όργανα είναι εκείνα που χρειάζονται την κρούση, ώστε να παράγουν τους ήχους. Είτε χρησιμοποιούνται τα χέρια είτε κάποιο άλλο όργανο, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Εδώ υπάρχουν τα ντραμς και τα τύμπανα, τα κύμβαλα και οι κλακέτες, το ντέφι και το ξυλόφωνο.

Δεν υπάρχει κάποια αγαπημένη κατηγορία μουσικών οργάνων, ούτε μπορεί κανείς με σιγουριά να αποφανθεί ως προς τα πιο εύκολα όργανα για να μάθει κάποιος από παιδί. Φυσικά, σε κάθε κατηγορία υπάρχουν τα εύκολα και τα δύσκολα θεωρητικά μουσικά όργανα. Για παράδειγμα, είναι αρκετά ευκολότερο να μάθει κανείς να χειρίζεται το ντέφι, παρά το ξυλόφωνο. Αντίστοιχα, η μπουρού είναι αρκετά πιο εύκολη σε σχέση με την τρομπέτα ή το σαξόφωνο.

Για να μάθει κάποιος ένα μουσικό όργανο, είναι πολύ σημαντικό να ξεκινήσει με τη θεωρία και να προχωρήσει στην πρακτική. Αν και υπάρχουν αρκετοί αυτοδίδακτοι μουσικοί, ο γενικός κανόνας απαιτεί την ταυτόχρονη εκμάθηση θεωρίας και πρακτικής με το συγκεκριμένο όργανο. Η γνώση της κάθε νότας, η ορθοφωνία και όλες οι λεπτομέρειες που σχετίζονται με τη μουσική θα βοηθήσουν τον επίδοξο καλλιτέχνη στην προσπάθειά του.

Αν ωστόσο ενδιαφέρεστε να μάθετε πώς να παίζετε ένα μουσικό όργανο από μόνοι σας, υπάρχουν στο διαδίκτυο αρκετοί οδηγοί που θα σας βοηθήσουν. Ξεκινήστε online μαθήματα ή μελετήστε αυτούς τους οδηγούς από την αρχή. Όσο πιο σταθερές είναι οι βάσεις που δημιουργείτε, τόσο πιο στέρεο θα είναι και το τελικό αποτέλεσμα. Αν λοιπόν ενδιαφέρεστε πραγματικά για ένα μουσικό όργανο, είναι προτιμότερο να είστε μεθοδικοί. Σιγά σιγά θα καταφέρετε να φτάσετε σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο, που θα σας επιτρέψει να παίζετε την αγαπημένη σας μουσική και γιατί όχι να εξελιχθείτε επαγγελματικά σε αυτό τον τομέα!