Κατεβάζεις Παράνομα Μουσική; Γιατί Πρέπει να Σταματήσεις Τώρα

Η κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας αποτελεί παράνομη πράξη, όπως γνωρίζουμε όλοι. Αυτό καλύπτει το παράνομο κατέβασμα ταινιών, βιβλίων, όπως και μουσικής. Μάλιστα, αναφορικά με τη μουσική υπάρχουν σημαντικές ζημιές στις πωλήσεις των CDs των καλλιτεχνών, με κύρια αιτία την αύξηση της πειρατείας. Ως αποτέλεσμα, πολλοί εργαζόμενοι στον τομέα της μουσικής χάνουν τη δουλειά τους και τις περισσότερες φορές οι ίδιοι οι καλλιτέχνες μετριάζουν τα στάνταρ της ποιότητας της δουλειάς τους.

Γιατί δεν πρέπει λοιπόν να κατεβάζεις παράνομα μουσική; Πέρα από το προφανές, δηλαδή ότι πρόκειται για μία παράνομη πράξη και ένα ποινικό αδίκημα, υπάρχουν πάρα πολλοί άλλοι λόγοι που ενισχύουν αυτή σου την απόφαση. Αξίζει όμως να αναφερθεί ότι με τον όρο παράνομο εννοούμε ότι υπάρχει η πιθανότητα σύλληψης και κατηγορίας και ποινής για αυτό που κάνεις. Δεν πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Αντιθέτως, είναι κάτι πολύ αληθινό που ήδη ισχύει σε αρκετές περιπτώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ένας από τους κυριότερους λόγους αποτελεί η πληγή που προκαλείς στον ίδιο τον καλλιτέχνη. Εκτός αν μιλάμε για ήδη φτασμένους, εκατομμυριούχους τραγουδιστές και συνθέτες, η απώλεια εσόδων από την αγορά CDs αλλά και από το νόμιμο κατέβασμα των κομματιών τους είναι καταλυτική για την καριέρα τους. Λιγότερα έσοδα μεταφράζονται σε λιγότερες ευκαιρίες για να επιβιώσει και να ευημερήσει ένας καλλιτέχνης. Επομένως, αυξάνονται οι πιθανότητες να μην συνεχίσεις να βλέπεις τον ίδιο καλλιτέχνη για πολύ καιρό ακόμη.

Προχωρώντας, ένας ακόμη λόγος για να μην κατεβάζεις παράνομα μουσική είναι το γεγονός ότι πολύ συχνά η ποιότητα είναι απαράδεκτη. Σε αντίθεση με το πρωτότυπο, τα κομμάτια που κατεβάζεις μπορεί να είναι κακογραμμένα, με κενά ή ακόμη και με ιούς και άλλο κακόβουλο λογισμικό. Διακινδυνεύεις να βλάψεις το κινητό σου τηλέφωνο ή τον ηλεκτρονικό υπολογιστή σου, μόνο και μόνο για να γλιτώσεις ελάχιστα χρήματα;

Επιπλέον, τώρα πια με την εξάπλωση του γρήγορου ίντερνετ σε ολόκληρη τη χώρα και με τα περισσότερα κινητά τηλέφωνα με πρόσβαση στο διαδίκτυο, είναι εύκολο να συνδεθείς σε μία υπηρεσία όπως το YouTube και να χαρείς τη μουσική σου δωρεάν. Αν θες να έχεις τα δικαιώματα για τη μουσική που ακούς, υπάρχουν πλέον υπηρεσίες όπως το Shopify, όπου μπορείς να αγοράσεις τα κομμάτια των αγαπημένων σου καλλιτεχνών σε πολύ προσιτές τιμές. Αντίστοιχες εφαρμογές διατίθενται για όλες τις κινητές συσκευές προς διευκόλυνση του αγοραστικού κοινού.

Τέλος, μέσα από το παράνομο κατέβασμα μουσικής διαιωνίζεις μία κατάσταση πολλών χρόνων. Στην οικονομική κρίση, έκλεισαν πολλά μαγαζιά που πουλούσαν δίσκους, CDs και άλλο υλικό σχετικό με τη μουσική. Ο καλλιτεχνικός χώρος προσαρμόστηκε και συμβαδίζει πλέον με την σύγχρονη εποχή. Το διαδίκτυο είναι εδώ και οι καλλιτέχνες, αλλά και οι παραγωγοί, έχουν μάθει να το χρησιμοποιούν. Αν εσύ δίνεις τη χαριστική βολή στην μουσική βιομηχανία, πώς μπορείς να παραπονιέσαι για την κατάντια της σύγχρονης μουσικής σκηνής;

Για όλους αυτούς τους λόγους λοιπόν και για πολλούς ακόμη, το παράνομο κατέβασμα μουσικών κομματιών πρέπει να σταματήσει άμεσα. Με τη σωστή διαπαιδαγώγηση αλλά και με την συνειδητοποίηση των συνεπειών που επιφέρει αυτή η παράνομη δραστηριότητα, σίγουρα το μέλλον της μουσικής θα είναι πιο φωτεινό!