Η Μουσική στον Κόσμο του Fitness

Μόλις μπει κανείς σε κάποιο γυμναστήριο, θα αναγνωρίσει ορισμένα από τα πιο διάσημα τραγούδια της εποχής να ακούγονται από τα μεγάφωνα. Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που γυμνάζονται ακούν αυτά τα τραγούδια ή έχουν εξοπλιστεί με τα δικά τους ακουστικά και τις συσκευές αναπαραγωγής μουσικής. Την ίδια στιγμή, οι πιο πολλοί άνθρωποι που ξεκινούν τη μέρα τους με τρέξιμο ή jogging το κάνουν με τη συνοδεία μουσικής στα αυτιά τους.

Όλα αυτά συνηγορούν στο γεγονός ότι η μουσική έχει μεγάλη σημασία στον κόσμο του fitness. Είναι λογικό οι αθλούμενοι να αναζητούν ένα επιπλέον κίνητρο, έτσι ώστε να μπορέσουν να προσπαθήσουν όλο και περισσότερο για να φτάσουν στον στόχο τους. Η γυμναστική μπορεί να είναι εξουθενωτική, ιδιαίτερα αν δεν αγαπάς αυτό που κάνεις και είσαι αναγκασμένος να γυμνάζεσαι μονάχα επειδή σε ενδιαφέρει η φυσική σου κατάσταση.

Η μουσική έρχεται να αλλάξει αυτά τα δεδομένα. Η ανεβαστική της μελωδία και ο τρελός ρυθμός που διαπερνά το κορμί στο άκουσμα κάθε μουσικού κομματιού αποτελούν εξαιρετικά κίνητρα επιπλέον προσπάθειας εκ μέρους σας. Με τη βοήθεια των τραγουδιών, ο κάθε αθλούμενος γυμνάζεται πιο έντονα. Παράλληλα, η σωματική κόπωση δεν γίνεται το ίδιο αντιληπτή. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να γυμνάζεται για περισσότερο χρονικό διάστημα και να μη νιώθει την ίδια κούραση, όσο θα ένιωθε χωρίς τη συνοδεία της μουσικής.

Τι μουσική όμως προτιμούν οι περισσότεροι στο χώρο του fitness; Δε θέλει και ρώτημα! Συνήθως η μουσική που ενθουσιάζει τους αθλούμενους έχει έντονο ρυθμό και ανεβάζει τη διάθεση. Είναι πολύ δύσκολο να προσπαθείς να επιταχύνεις, ενώ η μουσική σε προϊδεάζει για χαλαρωτικές στιγμές δίπλα στην παραλία. Γι’ αυτό και τα περισσότερα χορευτικά κομμάτια, όπως και η ροκ ή το heavy metal, αποτελούν ιδιαίτερα ελκυστικές επιλογές στο κομμάτι της γυμναστικής.

Βέβαια η μουσική που επιλέγει ο κάθε αθλούμενος έχει να κάνει καθαρά με το γούστο και τις προτιμήσεις του. Επίσης, σχετίζεται με το είδος της άσκησης στην οποία επιδίδεται. Παραδείγματος χάριν, όταν κάποιος αθλείται στο διάδρομο και τρέχει έντονα χρειάζεται την αντίστοιχη υποστήριξη εκ μέρους της μουσικής. Αντίθετα, αν κάποιος γυμνάζεται επιλέγοντας σουηδική γυμναστική ή yoga και Pilates, τότε θα χρειαστεί διαφορετικά είδη μουσικής για να τον παρακινήσουν. Το ίδιο συμβαίνει με τη Zumba, τους χορούς λάτιν αλλά και το περπάτημα.

Σε κάθε περίπτωση, η μουσική ωφελεί σε μεγάλο βαθμό την αποτελεσματικότητα της άσκησης. Είναι πολύ σημαντικό ο αθλούμενος να επιδίδεται στις ασκήσεις του σε ένα περιβάλλον που νιώθει οικείο. Η συντροφιά της μουσικής ενδέχεται να τον χαλαρώσει και να του προσφέρει την απαραίτητη βελτίωση της διάθεσης κάθε στιγμή. Όταν νιώθουμε καλά, αποδίδουμε καλύτερα σε κάθε μας δραστηριότητα. Η άσκηση δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτό τον κανόνα.

Γι’ αυτό λοιπόν κι αν έχετε τη διάθεση να ξεκινήσετε γυμναστήριο ή να εντάξετε το τρέξιμο ή το περπάτημα στην καθημερινότητά σας, προετοιμαστείτε κατάλληλα. Φροντίστε να επιλέξετε την κατάλληλη μουσική επένδυση για τις ασκήσεις σας και διαλέξτε τραγούδια που πραγματικά σας ανεβάζουν τη διάθεση. Με αυτό τον τρόπο, από ρουτίνα ή ακόμη και αγγαρεία η γυμναστική θα μετατραπεί σε ευχάριστο διάλλειμα μέσα στην ημέρα!