Η Μουσική Ενώνει τους Ανθρώπους Διαχρονικά

Η μουσική εξημερώνει τα ήθη, έτσι δε λένε; Είναι πολύ σημαντικό να έρχονται όλοι οι άνθρωποι σε επαφή με τη μουσική, έτσι ώστε να μαθαίνουν από νωρίς στη ζωή τους τα σημαντικά οφέλη που μπορεί να μας προσφέρει. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι στιγμές που η μουσική αποτελεί κοινή γλώσσα για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Αν και δεν μιλάνε την ίδια γλώσσα, άνθρωποι από διαφορετικές γωνιές του πλανήτη συνομιλούν με κύριο όπλο τους τη μουσική. Άλλωστε, η μουσική ενώνει και γι’ αυτό όλοι οφείλουμε να της δείχνουμε τον απαιτούμενο σεβασμό.

Από πολύ νωρίς, οι άνθρωποι χρησιμοποίησαν τη μουσική για να εκφράσουν συναισθήματα. Ως αποτέλεσμα, η μουσική συνόδευε τους γάμους και τις χαρές, αλλά και το θάνατο ή τις συμφορές. Με διαφορετικό σκοπό, με ή χωρίς στίχους, η μουσική ήταν πάντοτε εκεί. Αν ακούσεις ένα τραγούδι σε γλώσσα που δεν κατανοείς, δεν θα σου πάρει πολλή ώρα να αποφανθείς αν πρόκειται για εύθυμο ή στενάχωρο τραγούδι. Ίσως στην αρχή είναι δύσκολο, αλλά αν ακούσεις πραγματικά τη μελωδία θα το καταλάβεις.

Μέσα από τη μουσική, οι άνθρωποι έρχονται πιο κοντά. Γι’ αυτό και θεσμοί όπως η Eurovision έχουν επιβιώσει όλα αυτά τα χρόνια. Πολλές φορές μάλιστα τέτοιοι θεσμοί απέκτησαν σπουδαία προβολή και αποτελούσαν κορυφαία έκφραση της αλληλεγγύης μεταξύ των λαών. Στον ευρωπαϊκό αυτό διαγωνισμό τραγουδιού λοιπόν διαφορετικοί λαοί ενώνονταν σε ένα ξέφρενο πάρτι. Η διαφορετικότητα ήταν λόγος για να γιορτάσεις, ενώ όλοι επικοινωνούσαν μέσα από τον παγκόσμιο γλωσσικό κώδικα της μουσικής.

Η μουσική βοηθά να φανερώνονται και να τονίζονται γεγονότα που διαφορετικά δε θα γίνονταν γνωστά στο ευρύ κοινό. Για παράδειγμα, οι Cranberries με το γνωστό Zombie έκαναν μια τεράστια επιτυχία και ταυτόχρονα έδωσαν σε όλους να καταλάβουν τον τρόμο του πολέμου στην Ιρλανδία. Την ίδια στιγμή, ο Μάικλ Τζάκσον ένωνε τη φωνή του και τις δυνάμεις του με πολλά άλλα αστέρια των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, δημιουργώντας το We Are the World και υμνώντας τα παιδιά όλου του κόσμου.

Ο πολιτισμός πάντοτε στέκεται μακριά από προκαταλήψεις και στερεότυπα. Δε γνωρίζει τι θα πει ρατσισμός, φασισμός, δεν κάνει διακρίσεις. Αντίθετα, όλος ο κόσμος μπορεί να απολαύσει τις εκφάνσεις του πολιτισμού απλόχερα. Μια τέτοια έκφανση αποτελεί και η μουσική. Αυτή η σπουδαία μορφή τέχνης πρόκειται για ένα αρχέγονο μέσο των ανθρώπων για να επικοινωνήσουν. Πολλοί μάλιστα πίστευαν στην αρχαιότητα ότι οι άνθρωποι επικοινωνούν με τους θεούς μέσα από τη μουσική.

Ακόμη κι αν δεν σας αρέσει η Eurovision, ακόμη κι αν είστε ιδιαίτερα επιλεκτικοί με το είδος μουσικής που ακούτε, ακόμη κι αν δεν είστε ανοιχτοί με έθνικ ακούσματα από ολόκληρο τον κόσμο, αναρωτηθείτε τα εξής: Πώς γίνεται όλοι οι άνθρωποι του κόσμου να συγκινούνται από ένα και μόνο πράγμα ανεξαιρέτως; Πώς γίνεται η μουσική να είναι αγαπητή στα πέρατα του κόσμου, ανεξάρτητα από βιοτικό επίπεδο, ηλικία και φύλο, βιώματα και εμπειρίες;
Η μουσική είναι η παγκόσμια γλώσσα και οφείλουμε όλοι να τη γνωρίζουμε, αν θέλουμε να επικοινωνούμε με σαφήνεια και αποτελεσματικότητα. Πέρα λοιπόν από προσωπικές προτιμήσεις και αγαπημένους καλλιτέχνες, η μουσική προσφέρει κάτι πολύ μεγαλύτερο από την ευχαρίστησή μας.